Αρχαιολογικοί Χώροι Θεσσαλονίκης
Λευκός Πύργος
Ο Λευκός Πύργος, είναι το σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Χτισμένος το 1535, αποτέλεσε το οχυρό της πόλης προς τη θάλασσα, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή και μέρος βασανιστηρίων. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, ο Πύργος ασβεστώθηκε για να καθαριστεί από το αίμα και μετονομάστηκε σε «Λευκός Πύργος». Έχει κυλινδρικό σχήμα το ύψος είναι περίπου 35 μέτρα και αποτελείτε από έξι ορόφους, με κεντρικές κυκλικές αίθουσες, όπου εκθέτονται σημαντικά ιστορικά ευρήματα. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση και η θέα από την κορυφή του είναι μαγευτική.
Αψίδα Γαλερίου ή Καμάρα
Χτίστηκε το 305 μ.Χ. για τον εορτασμό του θριάμβου του Γαλέριου επί των Περσών. Από την αρχική αψίδα μόνο 3 στύλοι και τμήμα της άνω λιθοδομής έχουν διασωθεί. Οι 2 κύριοι στύλοι καλύπτονται από μαρμάρινες σκαλιστές πλάκες. Το οικοδόμημα αποτελούταν αρχικά από 4 κύριους στύλους και 2 μικρότερους σε κάθε πλευρά που στήριζαν την κεντρική δομή. Μέσω της αψίδας ήταν δυνατή η πρόσβαση στο παλάτι του Γαλέριου και τη Ροτόντα.
Ροτόντα
Η Ροτόντα κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλέριου, (περί το 306 μ.Χ.), ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ’ άλλους, ως Μαυσωλείο του ιδίου. Στο κυκλικό σχήμα της οφείλει και την ονομασία της. Συνδεόταν με την Αψίδα του Γαλερίου και τα ανάκτορά του με ιδιαίτερη οδό. Δέχτηκε πολλά πλήγματα από σεισμούς και πολέμους, καθώς και πλήθος παρεμβάσεων, στην πορεία των αιώνων. Έγινε χριστιανικός ναός, τζαμί, Μουσείο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αρχαία Αγορά
Η αρχαία αγορά ήταν το κέντρο της ρωμαϊκής πόλης της Θεσσαλονίκης με δημόσια κτήρια, ωδείο, στοές και χώρους ψυχαγωγίας. Εκτεινόταν σε έκταση περίπου, 20 στρεμμάτων μεταξύ των σημερινών οδών Ολύμπου και Φιλίππου.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Εδώ εκτίθενται πλούσιες συλλογές της αρχαίας, ελληνιστικής και ρωμαϊκής ιστορίας του τόπου, υπέροχα γλυπτά, πάμπολλες σαρκοφάγοι και κτερίσματα, πολύτιμα και καθημερινά αντικείμενα, με κορωνίδα τους θησαυρούς της Βεργίνας και του Δερβενίου.
Εβραϊκό Μουσείο
Το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στη οδό Αγίου Μηνά, λειτουργεί από το 2001 με σκοπό να καταγράψει την Σεφαραδίτικη κληρονομιά των εβραίων που μετοίκισαν στον ελλαδικό χώρο, ύστερα από το διωγμό τους από την Ισπανία τον 15ο αι., φέρνοντας μαζί τους και όλο τον Αναγεννησιακό δυτικό πολιτισμό της Μεσογείου. Ό,τι απέμεινε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και τη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όπως επιτύμβιες στήλες, θρησκευτικά και τελετουργικά σκεύη, βιβλία, έγραφα, φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας, παρουσιάζουν την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως το ολοκαύτωμα, που αποτυπώνεται μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενημερωτικά κείμενα.
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό να προάγει τη γνώση και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης, τεχνολογίας και τεχνικού πολιτισμού. Το υπερσύγχρονο αυτό μουσείο, περιλαμβάνει έναν χώρο διάδρασης, κινηματογράφο γιγαντοοθόνης για προβολές επιστημονικών και περιβαλλοντικών ταινιών σε 3 διαστάσεις, το ψηφιακό πλανητάριο όπου γίνεται αναπαράσταση αστρονομικών και φυσικών φαινομένων και ο προσομοιωτής εικονικής πραγματικότητας, όπως ενός ταξιδιού στο Διάστημα ή στον βυθό του Ωκεανού. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο μουσείο της Θεσσαλονίκης. Απέχει μόλις 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.